Kombi, konutlarda ve işletmelerde doğalgaz kullanımının temelini oluşturan cihaza verilen addır. Ancak kombi sadece doğalgaz bağlantısı ile değil su ve elektrik tesisatları üzerinden de yapılan bağlantı ile çalışır. Bu nedenle kombi montajı gerçekleştirilirken, bu üç nokta üzerinde durularak doğalgaz projesine uygun bir şekilde işlem gerçekleştirilir. Bu kapsamda montaj işlemini gerçekleştirecek personeller profesyonel olarak hizmet verirler.
Eğer doğru bir firma ile anlaşma sağlanırsa, kombi montajında dikkat edilecek hususlar konusuna dikkat edilmelidir. Bu hususlar teker teker göz önünde bulundurularak, satın alınan cihaz projeye uygun şekilde duvara monte edilir. Montaj konusundaki bu hususlara örnek verilmesi gerekirse, öncelikle kombi montajı nereye yapılmalıdır sorusu göz önünde bulundurulur. Örnek olarak, kombi açık olarak kullanılan bir balkona montaj edilmemelidir. Eğer bu tür bir alana montaj yapılacaksa, mutlaka cihaz bir dolap içerisinde bulunmalı ve bağlantı sağlanan borular izolasyon ile koruma altına alınmalıdır.
Montaj yapılacak nokta koridor, apartman boşluğu, ocak üstü, patlayıcı maddelerin bulunduğu bir ortam veya ıslak zemin olmamalıdır. Eğer hermetik kombi kullanılıyorsa, baca uzun olmayacağı için dışarıya açılan bir mesafeye monte edilmelidir. Kombinin alt kısmında bir elektrik prizi veya sigorta bulunmamalıdır. Kolay bir şekilde müdahale edilerek, onarım yapılabilecek bir noktaya montaj yapılmalıdır. Bu gibi ayrıntılar sayesinde kombi montajı sorunsuz şekilde gerçekleştirdikten sonra uzun yıllar doğalgaz kullanımı sağlanabilir.
Kombi Montajı İçin Nasıl Bir Çalışma Gerçekleştirilir?
Bir yapıda kombi montajı gerçekleştirileceği zaman öncelikle bir proje hazırlanır. Aslında bu proje doğalgaz projesi olarak adlandırılır ve proje içerisinde kombinin kullanılacağı nokta ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir. Uygun bir şekilde öncelikle kombinin kasa bağlantıları sağlanır. Kasa bağlantılarının gerçekleştirilmesi için kombinin türüne, markasına ve boyutlarına göre kombi montaj ölçüleri göz önünde bulundurulur.
Montaj için gereken ölçüler, kombi cihazının kullanım kılavuzu veya servis tarafından belirlenmiş standartlar ile elde edilebilir. Mutlak şekilde bu ölçülere birebir uyulması ile montaj gerçekleştirildiğinde, kombi sorunsuz bir çalışma sağlayacaktır. Hatta bu ölçüler birbirlerinden ayrılarak, kombi alt bağlantı ölçüleri gibi noktalar da oluşturmaktadır.
Kombinin türüne, ölçülerine ve doğalgaz projesinin göstermiş olduğu noktaya uygun kombi montajı gerçekleştirilmesi gibi üç farklı kombi türü için montaj işlemleri değişim gösterir. Hermetik kombilerde 160 metrekare altında tüm daire ve işyerlerinde montaj sağlanabilir. Genellikle mutfaklarda montaj yapılır bunun dışındaki mekanlarada takılmasında sıkıntı yoktur. Hermetik kombilerde kombi bacası camdan dışarıya çıkartılır.
Bacalı kombilerde mutlaka uzman yardımıyla kombi bağlantı ölçüleri üzerinden işlem gerçekleştirilir. Mutlaka baca çıkışı olan binalarda kullanılabilir. Ortam havasını kullandıkları için küçük bir ortamda değil havadar bir ortamda yer alarak, ortamda mutlaka pencere ve menfez bulundurulmalıdır. İstanbul gaz dağıtım şirketi igdaş bacalı kombilerde gaz açma işlemleri için bacanın sadece daire ait müstakil bacadan geçisinin sağlanmasını ve yeni yapılacak gaz bağlantılarında çift cidarli çelik baca olarak dairenin olduğu alandan en üst çatı katı çıkışına kadar taşınmasını ister. Bacalı kombilerde ortam havalandırması şarttır.
Son tür olarak yoğuşmalı kombilerde ise büyük dairelerde kullanım sağlanır. Yani 160 metrekare üstündeki dairelerde genellikle mutfak ve balkonda kombi montajı işlemi gerçekleştirilerek, kombi bacası camdan dışarıya verilir.
Kombi Montajı Hangi Ücretler İle Gerçekleştirilir?
Tüm ayrıntılı noktalar göz önünde bulundurulduktan sonra kombi montajı belirli ücretler üzerinden gerçekleştirilir. Genellikle mühendislik firmaları proje uygulamaları sonrasında kombi cihazını projeye uygun bir şekilde bizzat yerinde monte eder. Bu nedenle kombi montaj ücreti proje çalışmaları kapsamında sabit bir rakam olarak belirlenir.
Cihaz montajı gerçekleştirildikten sonra ayrı bir şekilde kombi elektrik bağlantısı sağlanmalı ve su tesisatı sorunsuz hale getirilmelidir. Bu işlemler için de ayrı bir şekilde bazen elektrik tesisat ustası ve su tesisat ustası gibi kişilerden hizmet alınması gerekebilir. Bu durumlarda çalışılan kişilere ayrı bir ücret ödenmesi gibi bir durum oluşabilir.